petak, 21. ožujka 2014.

Svjetski dan sindroma Down


Down sindrom International poziva sve diljem svijeta da nose „RAZLIČITE ČARAPE“ dana 21. ožujka 2014. godine s ciljem podizanja svijesti o Svjetskom danu sindroma Down (WDSD).

Naime, 21. ožujka, obilježava se Svjetski dan sindroma Down. Taj datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Down sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. To je 1959. godine otkrio francuski genetičar, prof. Jerome Lejeunenkoji je na 21. paru kromosoma uočio još jedan kromosom viška - umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti. ‘’Sindrom’’je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime ‘’Down’’ potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.


Danas nosimo šarene čarape, a vi?

Teta Logopedica



 *izvor 1. slike Lukin portal

Nema komentara:

Objavi komentar