ponedjeljak, 1. travnja 2013.

IGRA - omiljena dječja aktivnost



Zašto je igra važna za razvoj djece?



Dijete od rođenja stječe spoznaje o svijetu oko sebe, obogaćuje svoj emocionalni život, razvija i oblikuje pozitivne osobine, obogaćuje rječnik i izgrađuje svoj govor, razvija svoje stvaralačke sposobnosti, upoznaje odnose među ljudima, izgrađuje svoje ponašanje, razvija svoje mogućnosti i odnos prema drugima i okolini.

A kako to sve uspijeva? IGROM!

Igra je bitan dio odrastanja, formiranja osobnosti i stvaranja slike o svijetu oko sebe.

U djetinjstvu se igra, rad i učenje isprepliću. Učenje i rad daju bolje rezultate ako se provode kroz igru jer su djeca time motivirana na izvršavanje zadataka te ih osjećaju manje nametnutima.

Pritom odrasli, roditelji i stručnjaci različitih profila koji rade s djecom moraju biti oprezni da ne pretvore igru u intenzivnu vježbu čime igra može izgubiti svoju čar.

Djetinjstvo bez igre i druženja s prijateljima je nezamislivo. Uloga igre u svestranom i harmoničnom razvoju djeteta je velika, ona je uvjet sretnog djetinjstva.

Bitno je da dijete u igri aktivno sudjeluje, ne da samo promatra i sluša, već i da samostalno otkriva i istražuje- dotakne, rastavi, sastavi, pomiriše, osluškuje, isproba elemente uključene u igru, jer time zadovoljava svoju znatiželju, ali i doživljajima potiče razmišljanje i zaključivanje što je temelj intelektualnog razvitka. Snaga igre je što u njoj dijete ima osjećaj slobode, što je dijete u njoj maksimalno aktivno i emocionalno angažirano.

Igrom dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole, samopouzdanja, kompetencije, istovremeno razvijajući vještine na svim područjima (motoričke, emocionalne, kognitivne, socijalne i govorne vještine).


Kako odabrati dobru igračku? 


 


Da bi igra ispunila svoju svrhu važno je da je primjerena djetetu. Pri odabiru igračke važno je voditi računa o: dobi, interesu i kognitivnim sposobnostima djeteta da razumije kako se rukuje ponuđenom igračkom. Važno je procjeniti na koji način potiče djetetove aktivnosti, ostvarivanje kontakta s drugom djecom te da li mu pruža više mogućnosti za različite vrste igre potičući time kreativost i maštu. Pri odabiru igračke, važno je misliti na sigurnost djeteta te higijenu. 


Za kraj, ne zaboravite: igra je kao metoda razvoja djeteta, neovisna o društvu, informatizaciji i modernizaciji društvenih odnosa, a jednostavnijom igračkom pružate djetetu više mogućnosti za različite vrste igre te time potičete njegovu kreativnost i maštu.



Nadam se da su vam ove informacije bile korisne i ste uvidjeli važnost igre u djetinjstvu! Znate što slijedi: vi i dijete, okružite se igračkama i - IGRAJTE SE!
 
Lijepi pozdrav i do čitanja!


Teta Logopedica


1 komentar:

  1. ...korisno je znati! Igra - omiljena dječja kreaktivnost :)

    Veselim se novim postovima,

    pozdrav

    OdgovoriIzbriši