četvrtak, 26. veljače 2015.

TOP 5 / logopedski kabineti

Znam da većina logopeda mašta o svom idealnom kabinetu... prostoru koji nam omogućava da dobro odradimo ono što najbolje znamo. Logopedsku terapiju. Već sam u postovima na početku svog pisanja bloga spomenula važnost boja, ovdje i ovdje. No, budimo realni, ponekad su upravo naši nadređeni zidari, maleri, arhitekti i dizajneri interijera, i misle, odnosno - uvjereni su da u malom skučenom prostoru s par slikovnica i extra (ali extra extra mini) sjedećom garniturom logoped može dati sve od sebe. I naravno da se frustracija ne pokazuje jer trebamo biti zadovoljni i zahvalni što uopće radimo, s obzirom na trenutno stanje u državi. 
Ok, 'ajmo sad o onim super uređenim san-snova-kabinetima. Prostorijama koje su kao iz časopisa, prostorije u kojima se osjećaš udobnije nego kod kuće. Jesu li tu nadređeni toliko savršeni i pomažu zaposlenicima da svoj posao obavljaju u ugodnom ambijentu ili je to ipak sam-svoj-šef situacija? 



Odlučila sam, iz vlastitog ugla gledanja, napisati par riječi o TOP 5 logopedskih kabineta. 
1. Privatni logopedski kabinet
Svi znamo što to znači: prostor po mjeri (!!!); veliki stol, mali stol, velike stolice, male stolice, tepih, parket, strunjača, ogledalo, police, ladice, ormari, knjige, slikovnice, didaktički materijal. Upravo sam u prethodnoj rečenici opremila svoj idealan prostor. Još malo boje, poneki crtež i - savršeno. Ovakav prostor je prostorija u kojoj radi samo logoped, blizu je ostalih stručnhaka koji nam pomažu u rješavanju problema. Kraće rečeno, dio smo tima, ali u timu svaki član ima svoj prostor i svi su sretni i zadovoljni. Ovo je top-naj-idealniji prosgor u mom idealnom svijetu.

2. Logoped u školi
Školski logopedsko-psiho-pedagoški kabinet - prostor koji može imati sve što i privatni ali ga dijelimo s još jednom (u najboljem slučaju samo jednom) osobom. Najčešće su to osobe s područja srodnim logopediji - psihologija ili pedogogija. Divno je imati stručnjake ovih profila uz sebe, no najveća mana je dijeljenje prostora. 
Kad ste u školi vrlo često registratori i ostala dokumentacija koju je potrebno godinama čuvati, zauzme i oduzme mjesto knjigama, slikovnicama i sl. 
Najveći savjet: potruditi se da ovo radno mjesto ne postane ured ( uz komp, printer, registratore i uredski stol, vrlo je lako uplašiti dijete uredskom atmosferom). Ideju za ovaj post dobila sam nakon što mi je jedna kolegica mailom poslala vijest da je konačno dobila svoja 3m2 - tralala - prenamjenjeno skladište. Bravo školstvo! Za to smo godinama učili - da umjesto metli i domestosa napravimo mjesta za knjige i olovke.

3. Logoped u vrtiću
Mini stol+mini stolice+mini ljudi. Obožavatelji djece na ovom radnom mjestu dolaze na svoje! Savjet : nemojte se previše opustiti i spustiti na mini razinu, ponekad je radi boljeg rezultata pokazati da ste bez obzira na svo to šarenilo, ipak odrasla osoba i autoritet.

4. Logoped u zdravstvenom sustavu
Ovo podrazumijeva bolnice, ambulante, poliklinike, toplice -vrlo često nas nazivaju doktoricama, i ''liječimo'' govor, jezik, traume i sve živo. Ponekad i slomljena srca. Za tu vrstu terapije vas ne uče na fakultetu.
Odlično mjesto, ukoliko volite spoj medicine-psihologije-logopedije.
Savjet: na ovom mjestu važno je potruditi se izjednačiti položaj liječnika i logopeda, ukazati na važnost logopeda i rane intervencije uslijed težih slučajeva (moždani udar, traumatske ozljede mozga i sl).

5. Logoped na fakultetu
Voljela bih više napisati o ovom radnom mjestu - logopedi javite se s iskustvima i idejama za novi post! 

Ovo mjesto nije ono o čemu maštamo kao studenti jer dojam nadmoćnih profesora učenje stavlja na prvo mjesto. No, kad završite fakultet i dođete na mjesto gdje se za vas uredi bivša ostava, patite za fakultetom i studentskim danima. I profesorima, naravno. I oni najstroži čije ste kolegije ponosno naučili za dobar (3), danas svakodnevno pozdravljate i srdačno grlite istovremeno im zahvaljujući što su vas nešto i naučili. Logopedi na ovom radnom mjestu (radno mjesto asistenta, znanstvenog novaka ili profesora) meni su osobno od velike koristi!


Ovaj TOP 5 nije formiran od najboljeg prema najgorem i suprotno. Više ga gledajte kao listu. Listu očekivanja, nadanja, želja... gdje su želje i realnost pomiješani nekom srećom, nesrećom ili možda lijenošću.

Mene zanima kojem mjestu vi pripadate?
Kakva su vaša iskustva? Pišite u komentarima ili na e-mail!


Pozdrav,

Teta Logopedica

Nema komentara:

Objavi komentar