četvrtak, 12. rujna 2013.

Čitajmo zajedno # 2


Upiti vezani uz temu ranog čitanja potaknuli su me da i preko bloga odgovorim na njih, osvrćući se još jednom na ovu aktivnost. 

Nemojte zaboraviti da se svako dijete veseli zabavnim aktivnostima u kojima sudjeluje zajedno s roditeljima. Također se nemojte bojati komunikacije s djetetom, svaki poticaj je dobrodošao. Sjetite se sebe i svog djetinjstva :) 

Kad je o čitanju i djetinjstvu riječ, ja se uvijek sjetim kratkih pričica koje su bile ritual prije spavanja. Kad danas, nakon mnogo godina, vidim te debele, izlizane stranice omiljene knjige prepune slika heroja i princeza, koje smo gledali i čitali moje sestre, brat i ja - u trenu se pojavi osmijeh na licu :)


Dakle, u postu o ranom čitanju spomenula sam slikovnice, bajke i priče, kako ih odabrati i zašto su važne... sada: vi pitate - Teta Logopedica odgovara :)

Kada čitati?!? Bilo kada, ali neka to bude vrijeme odvojeno samo za tu aktivnost. 

Na koji način je najbolje čitati djetetu? Udobno se smjestiti, dopustiti djetetu da slobodno okreće stranice. Možda će djetetu biti zanimljivija sama knjiga od čitanja, dopustite mu da se poigra s knjigom. Obavezno pokazujte ono o čemu govorite, opisujte što se događa na slikama.

Koliko treba trajati zajedničko čitanje? Onoliko koliko traje djetetova zainteresiranost za ponuđeni sadržaj, nemojte prisiljavati dijete na slušanje preduge priče za koju vi smatrate da je zanimljiva... a ono pokazuje suprotno!

Da li je samo čitanje dovoljno? Nakon čitanja preporučam raspravljati o priči (razumijevanje pročitanog), a u tu aktivnost možete uključiti crtanje ili igranje uloga. Ako je čitanje ritual pred spavanje, također porazgovarajte o priči, likovima, radnji te samoj pouci koju priča nosi sa sobom. 

Kako da uključim dijete u aktivnost čitanja? Postavljajte pitanja: Što je ovo? Gdje je nešto na slici? I pričekajte da dijete odgovori ili pokaže. Potaknite svoje dijete da se uključi u priču – neka oponaša zvukove ili glasove životinja ili neka ponavlja za vama rimu. 

Učinite ovu aktivnost zabavnom i zanimljivom...i za dijete i za vas :)


Pozdrav, 

Teta Logopedica



Nema komentara:

Objavi komentar