četvrtak, 19. rujna 2013.

Znanstveno-stručni simpozij Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca




I danas vam donosim korisnu obavijest!

Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta, Klinička bolnica Dubrava, Zagreb i Hrvatsko logopedsko društvo organiziraju znanstveno-stručni simpozij Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca. Ovaj simpozij će se održati 15. studenog 2013., u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Simpozij je namijenjen je neonatolozima, pedijatrima, otorinolaringolozima-audiolozima, logopedima, ortodontima, stomatolozima, pedodontima, oralnim kirurzima, psiholozima te roditeljima, a prijaviti se možete on-line KLIK na LINK.

Što znamo o rascjepima usne i nepca? Najčešća su urođena malformacija lica, a na otprilike 1000 novorođene djece rodi se dvoje s nekim oblikom rascjepa usne i nepca. Rascjepi nastaju kao posljedica nedovršenog razvoja usne i/ili nepca u ranim tjednima trudnoće kada se formira lice. Budući da se usna i nepce formiraju u različito vrijeme, moguće je da se dijete rodi samo s rascjepom usne, s rascjepom i usne i nepca ili samo s rascjepom nepca. Razlog nastanka rascjepa još uvijek nije razjašnjen, postoji više teorija, no sigurno je da ulogu ima nasljeđe, ali i različiti vanjski faktori u ranoj trudnoći. 
Klinička pojavnost rascjepa je raznolika, a liječenje djece dugotrajno i praktički počinje nekoliko dana nakon rođenja. Zahvaljujući napretku tehnike i medicine, većina rascjepa usne danas se otkriva UZV pretragom za vrijeme trudnoće, što omogućuje pravovremeno informiranje i pružanje podrške roditeljima.

Liječenje je jedinstveno i specifično jer se odnosi na izgled, govor, slušanje, žvakanje i gutanje te iz tog razloga samo TIMSKI pristup liječenju (maksilofacijalni kirurg, otorinolaringolog, logoped, ortodont, anesteziolog, oralni kirurg, stomatolog, psiholog i socijalni radnik) omogućava uspješan rezultat.

Ovim jednodnevnim simpozijem prikazat će se tijek liječenja djece s rascjepom usne i/ili nepca, pojasniti uloga svakog pojedinog člana u timu te dobiti uvid u suradnju s ciljem ostvarenja uspješnog rezultata.

Pozdrav,

Teta Logopedica


Nema komentara:

Objavi komentar