srijeda, 11. rujna 2013.

Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu


Danas vam donosim jednu korisnu obavijest!

TEMA: Tim oko obitelji: zabluda ili stvarnost?
DATUM: 26. - 28. rujna 2013.
MJESTO ODRŽAVANJA: Sveučilište u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV br. 2) 


U Hrvatskoj gotovo 4.000 novorođene djece godišnje treba potporu stručnjaka za ranu intervenciju. Za tu djecu i njihove obitelji ograničavajuća podrška, posebice u manjim sredinama,otežava svakodnevnicu te povećava rizik za uredan dječji rast i razvoj. U cilju razvijanja kvalitetne skrbi za djecu s teškoćama,Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu u suradnji s Uredom UNICEF-a u RH dovodi u Hrvatsku vodeće svjetske stručnjake na Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu u Zadar, od 26. do 28. rujna. 

Osobitost ovog simpozija jest da je on domaćin i godišnjoj konferenciji Europske asocijacije za ranu intervenciju u djetinjstvu –EURLYAID-a. U godini pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, po prvi puta se održava međunarodni simpozij o ranoj intervenciji u čijem su fokusu hrvatske najaktualnije znanstvene i stručne teme.

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Tim oko obitelji: zabluda ili stvarnost?“, a o teorijskim i praktičnim pitanjima u području podrške obiteljima i djeci će govoriti predsjednik Međunarodnog društva za ranu intervenciju i direktor Centra za ljudski razvoj i invaliditet iz SAD-a, prof.dr.sc.Michael J. Guralnick koji je povodom konferencije poručio: „Imamo vrlo jasne pokazatelje da sistematična i sveobuhvatna rana intervencija poboljšava razvoj kod djece čiji razvoj pokazuje odstupanja te sprečava razvojne teškoće kod djece s neurorazvojnim rizicima. Središnju ulogu pri tome ima podrška obitelji, kojom će se baviti i naša konferencija u Zadru.“

Niz umreženih usluga pod nazivom „rana intervencija u djetinjstvu“ roditeljima i njihovoj djeci pruža nadu za bolju budućnost. Rana intervencija spečava nastanak dodatnih teškoća i daje važnu podršku djetetovom razvoju i novonastalim potrebama njegove obitelji. Pri tome je izuzetno važna suradnja među stručnjacima. Neophodna je usklađenost svih usluga kojima su dijete i roditelji izloženi da bi korist od njih bila najveća moguća. „Želimo potaknuti timski pristup i suradnju među različitim stručnjacima koja, prema istraživanjima,daje najbolje rezultate u ranoj intervenciji.

Naime, u domaćoj praksi dominira podijeljenost na različite sustave i neujednačenost u djelovanju.Nadamo se da će ovaj simpozij pomaknuti naša stručna razmišljanja i profesionalne napore prema holističkom pristupu djetetu i njegovoj obitelji i to odmah nakon što su prepoznati razvojni rizici ili razvojne teškoće“, najavljuju organizatori simpozija.


Program simpozija je veoma bogat, predavači su ugledni sveučilišni nastavnici i istaknuti praktičari iz područja biomedicinskih i područja društvenih znanosti iz zemlje i inozemstva,te su i službeni jezici simpozija hrvatski i engleski jezik.


Simpozij započinje predstavljanjem najnovijih preporuka Vijeća Europe članicama o socijalnom uključivanju djece i mladih s teškoćama, a potom slijede prikazi teorijskih i praktičnih pitanja rane intervencije kod različitih razvojnih rizika ili teškoća (pitanja ranog otkrivanja i dijagnostike, problemi hranjenja i dojenja djeteta s teškoćama, prikazi različitih metoda rada, pitanja partnerstva roditelja i stručnjaka, podrške obitelji i obiteljske podrške djetetu). Na simpoziju će biti prikazani rezultati stvaranja kompetencijskog centra za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama u Hrvatskoj–jedne nove interdisciplinarne inicijative koja se realizira iz pretpristupnih fondova u suradnji četiriju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i koja se dijelom odnosi i na najmlađu populaciju djece koja ne progovaraju u uobičajeno vrijeme.


Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja teMinistarstva socijalne politike i mladih.

Program simpozija preuzmite na http://www.hurid.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=61 

Za sve dodatne informacije: KLIK na http://www.hurid.hr/


Vjerujem da će simpozij biti jako koristan, a za sve koji se nisu prijavili: požurite!

Pozdrav,

Teta Logopedica 



Nema komentara:

Objavi komentar