utorak, 27. kolovoza 2013.

Čitajmo zajedno!


U zadnje vrijeme se sve više naglašava važnost ranog čitanja. 

 
Podučavaju se i raščlanjuju različite strategije vezane uz čitanje, naglašavajući metodu glasnog čitanja ključnom za uspješno stjecanje znanja i vještina čitanja, pisanja, učenja.

Ono što je bitno znati jest da djetetovo odrastanje i sazrijevanje zahtijeva upotrebu slikovnica i priča koje odgovaraju djetetovoj dobi. 


Mlađem djetetu trebaju slikovnice bez teksta ili vrlo malo teksta, s više slika jer mu slike omogućuju učenje, uspoređivanje i povezivanje s onime što vidi u svojoj okolini. 

Djetetovim odrastanjem dolazi do promjena u važnosti teksta, što je dijete starije, potrebne su slikovnice s više teksta i manje slika.

Od najranije dobi (dok samo sluša glas odraslog) djetetu se mogu čitati duži tekstovi jer se na taj način potiče razvoj slušne osviještenosti kod djece. 


Slikovnice namjenjene maloj djeci trebaju imati što manje detalja jer odvlače pažnju i mogu dati krive informacije o predmetima i pojmovima o kojima dijete tek uči. 

Bilo bi dobro da sadrže pjesmice i brojalice jer se na taj način podupire osjećaj za glasove, ritam i intonaciju što čini osnovu za pravilan razvoj govora. Odrastanjem i sazrijevanjem dijete počinje razumijeti jednostavne radnje i problemske situacije te se prikladnim smatraju slikovnice koje sadrže određenu priču. 
Kasnije se dijete počinje zanimati za složenije priče koje govore o svakodnevnim situacijama, počinje razlikovati obrasce poželjnog i nepoželjnog ponašanja.


Pri odabiru dječje slikovnice potrebno je uzeti u obzir individualne sposobnosti, znanja i potrebe djeteta kojem je namijenjena. 
Zainteresiranost djeteta za određenu slikovnicu ovisit će pak i o iskustvu koje ima u svakodnevnom životu, posebice u igri, a dakako, i s čitanjem, pričanjem i slikovnicama.

Evo nekoliko razloga koje posebno ističem objašnjavajući roditeljima važnost čitanja slikovanica, priča, bajki od najranije dobi:

  •  zabavna i uzbudljiva zajednička aktivnost
  •  stvaranje osjećaja za glasove, ritam i intonaciju govora
  •  obogaćenje vokabulara
  •  razumijevanje radnji i funkcije predmeta
  •  formiranje gramatički složenijih rečenica
  •  predvještine čitanja i pisnja
  •  razvijanje apstraktnog mišljenja 

A sada, nakon što ste marljivo pročitali ovaj post, znate što slijedi.... odvojite dio svog pretrpanog vremena, odaberite slikovnicu, priču ili bajku, udobno se smjestite i uživajte sa svojim djetetom.... čitajte zajedno!!


Teta Logopedica





Nema komentara:

Objavi komentar