petak, 10. listopada 2014.

Bilo kuda logoped(ija) svuda

Što je to logopedija? 
Tko su to logopedi? 
Čime se bave ti ljudi?  
Gdje rade?
Mislim da o RH situaciji zvanoj logopedija znamo zaista mnogo. 
Polako dolaze trenutci, situacije, susreti gdje se omjer kvalitete i kvantitete znatno mijenja. Razlog? Preko granice se može završiti neka verzija logopedije i s takvom diplomom konkurirati ERF-ovcima. Malo me ljuti, čak i smeta, kad vidim da sam dio većine koja ipak ne poduzima ništa glede tog omjera. 

Svi mi logopedi volimo tu našu logopediju, to naše zvanje/zanimanje, ali vrlo često oko nekih pitanje i problema koji se tiču upravo te naše ljubavi - samo odmahnemo rukom, zakolutamo očima nadajući se da će problem samo nestati. Ili da će se netko drugi boriti u naše ime. U ime logopedije. Ah. Većinom smo žene, pa nam očito treba neka čvrsta muška ruka. Iako ne znači da smo sve krhke i plahe, dapače.

Razmišljala sam o mojim kolegicama logopedicama-blogericama koje žive ''preko bare'', divila se njihovim pametnim aplikacijama za još pametnije telefone koje koriste u svakodnevnom logopedskom radu. A onda sam jednog dana, potaknuta porukom "just-to-say-hi" logopedice iz Pakistana odlučila saznati i približiti i vama tu ''logopediju preko granice''. 


Logopedija all-around-the-world iliti bilo kuda logoped(ija) svuda! 
Malo bas je,al' nas ima. I pametni smo. I sposobni. I možemo puno toga kad udružimo snage. 

Moram priznati da me oduvijek zanimalo kako u ostatku svijeta funkcioniraju stvari vezane uz logopediju.  Koliko se oni užive u ulogu don Quijotea i postoji li uopće potreba za borbom i želja za učvršćivanjem svog položaja kao logopeda i statusa logopedije u društvu. 
I kakva je plaća... Jer mi ponekad dođe da pobjegnem. 
Ali samo ponekad (-totalni optimist!).


Teta Logopedica


 *izvor fotografije The Crafted Life blog

Nema komentara:

Objavi komentar