utorak, 19. kolovoza 2014.

Teta Logopedice, živciRa me ovo moje šlampavo R.

Poremecaj izgovora glasa R ili rotacizam očituje se izostavljanjem, zamjenom ili iskrivljenim izgovorom glasa R. 
Nepravilan izgovor ovog glasa dijete bi samo trebalo savladati do 4 godine. Ukoliko do 4 i pol godine glas R nije pravilno artikuliran potrebno je javiti se logopedu. NE ČEKATI, već započeti s individualnim logopedskim tretmanima.

Često nailazim na osobe različite dobi (od predškolaca do odraslih osoba) koji su svjesni svoje teškoće i njene učvršćenosti - tada je pootrebno više tretmana (govorim iz vlastitog iskustva, gledajući s logopedske strane) jer je ipak pogrešan način izgovora prešao u naviku. Danas nije rijetkost naići na novinara, voditelja ili javnosti poznatu osobu s artikulacijskim poremećajem. Mnogi to smatraju simpatičnim i dijelom osobnosti te osobe... vijesti i bitne informacije koje se prenose tada apsolutno stavim u drugi plan, orjentirajući se na izgovor te osobe. Uvijek savjetujem da ne čekaju s terapijom, već da se pomoć potraži odmah! 
Kako vrijeme odmiče, dani i godine prolaze, teškoća se učvršćuje. 

Logopedske terapije odraslima se čine dugim i napornim procesom, dok ih djeca uglavnom shvaćaju kao zabavu (ponekad i previše). 
Najstarija osoba s poremećajem izgovora glasa, s kojom sam radila je bila 15-godišnjakinja. Najveći broj čine predškolci i to u trenutku panike predupisa u školu. Neću komentirati takav način reagiranja roditelja (hitno nam je i sl. - pa gdje ste bili do sad?!). Problem je i kad djeca krenu u školu, pa školski logoped (a roditelji jako vole školskog logopeda jer smatraju da može i zna sve o mucanju, artikulaciji, disleksiji, uz naravno hrpu pedagoških i psiholoških tema) "mora"  ispravljati artikulacijske teškoće pored većih i težih teškoća. O toj temi jednom drugom prilikom. 

Svaki logoped na svoj način određuje primjenu pojedinih metoda ispravljanja teškoća/poremećaja izgovora. Otprilike znamo korake koji se poduzimaju kod ovakih slučajeva, no svako dijete je drukčije, svako R je drukčije, pa tako i način i metode rada svakog logopeda. 

Donosim vam nekoliko vlastitih ideja koje možete koristiti u terapiji s predškolcima i mlađim školarcima: 
* pravilno namještanje artikulatora za izgovor glasa R + izgovor logatoma
* osvještavanje glasa R unutar riječi 
* glas R unutar riječi/rečenica uz slikovni prikaz 



Najveća motivacija - artikulacijske vježbe učiniti zanimljivim: zabavno-edukativnim putem doći do cilja - pravilnog izgovora glasa R.

Koje vi metode koristite u radu i s kojom populacijom? 


Pozdrav, 
Teta Logopedica
 

2 komentara:

  1. Moj sin će uskoro imati 6 godina, god logopedice ide već dvije godine. Još uvijek se muči sa R. Odličan savjet kojega nam je preporučila naša teta logopedica jest koristiti u izgovoru slovo D umjesto R, kada se ono nalazi iza slova T, P, B, D, F i drugdje gdje vidite da ide...I to prilično dobro funkcionira :-) . Sve bolje i češće izgovara R pravilno :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na komentaru/savjetu koji će koristiti i meni i drugim roditeljima :) Vijest o napretku uvijek dobro dođe - kao motivacija za sve one koji se muče s teškoćama. Pohvale za upornost i strpljenje - ponekad se 2 god čine kao vječnost, no svakodnevna vježba po danim uputama uz puno truda, strpljenja i rada ipak dovodi do napretka :)

    OdgovoriIzbriši