četvrtak, 15. svibnja 2014.

Uradi-sam / aktivnosti za djecu

Iako je proljeće prema kalendaru već stiglo, tmurno vrijeme pojedinih dana nas ipak odluči zadržati unutar zidova kuće/zgrade. Jednog takvog sumornog dana, tražeći inspiraciju za izradu logopedskog materijala naišla sam na par maštovitih ideja, naravno - u pitanju je opet recikliranje: evo ideja kako iskoristiti materijal koji sigurno imate kod kuće. 
Sigurna sam da ste upoznati s činjenicom da se u današnjem svijetu ovakve kuhinjice i kućice mogu kupiti uz par klikova mišem, u nekom drvenom ili plastičnom izdanju. No, sam postupak izrade ovog kartonskog izdanja, timski rad roditelja i djeteta puno je dragocjenije od blještavo nove napravice za igranje. Dopustite djetetu da samo reže, trga, boja - bit će još zadovoljniji dobivenim rezultatom - iako će odraslo stručno oko možda vidjeti sve one nepravilnosti koje dječja izrada donosi sa sobom. 
Družite se s djetetom, izradite nešto zajedno, igrajte se dobivenim materijalom. Sjednite na pod, umrljajte ruke i odjeću bojama, nemojte dopustiti da vas "odrasla osoba" u vama spriječi u tome.


Radila sam s mnoštvom roditelja koje sam podučavala kako se igrati s djetetom, kako mu pristupiti da izrazi svoje misl te da u konačnici počne komunicirati s okolinom. Roditelje vrlo često koči nekakav čudan strah pa naizlged jednostavne radnje ne znaju ili ne mogu proizvesti... i što onda? 
Plaćaju psihologe, logopede, rehabilitatore da ih uče što, kada i kako raditi, crtati, pričati. 
Krenite već danas!

Mali X u gornjem desnom kutu, jedan klik na njega, dijete za ruku, kartonsku kutiju na pod i mašta nek proradi. Pričajte, crtajte, režite, bojite, motivirajte svoje dijete, kvalitetno provedite vrijeme s njim - to je prava terapija koja nema cijene.


Ove ideje su izvrsne, zar ne?


Pozdrav, 
Teta Logopedica


* izvor fotografija Pinterest

1 komentar:

  1. Da ne spominjem stari namještaj kojeg roditelji bacaju, umjesto da ga malo obojaju i prenamijene u malu modernu kuhinju ili ordinaciju jednog malenog doktora... Naravno, sve se to čini iz neznanja, ali i zbog nedostatka vremena, od čega mnoga djeca, a i roditelji pate...

    OdgovoriIzbriši