subota, 13. kolovoza 2016.

Mali stan - velika igraonicaDa mi je netko pričao da ću u stanu u kojem sam sada živjeti ovoliko dugo, rekla bih mu da je lud, munjen, budalast... uh, svakave bih još izraze nadodala... ali ostajem pristojna radi ovih pet pristojnih ljudi koji povremeno pročitaju moj blog. Da ne duljim, stan je malen, ali prepun ljubavi i topline, svađi nema mjesta, kao ni hrpi stvari o kojima maštam. Jednostavno nema mjesta. Ali pogled je predivan. Pogled su i nama prodali.

Rođenjem naše medonjice u stanu su se dogodile neke preinake. Od mjesta za spavanje do rituala gledanja televizora. Krevetić je u centru, naše knjige i diplome su spremljene duboko u ormar, dok su police popunjene slagalicama, slikovnicama i omiljenim dvd crtićima. Aute, kocke, uzice za plišane pse neću ni spominjati. Oni su svakodnevno svugdje tako da ne doživljavam da itko uopće ima percepciju toga da sve to treba lijepo pospremiti i posložiti. Ali ne krivim nju, ona vidi nas i tako se i ponaša. Dakle, ako nećeš pospremit, pa neću ni ja. Trudim se i trudi se i medonjica, ali nekako ima ''svoj red/nered''. To je na tetu Kiku. Povremeno i na mamu. A mi smo sve na našu mamu. Kreativnu i svestranu, najbolju baku na svijetu. To automatski znači da smo sve najbolje na svijetu. Kike zrači tom filozofijom. Il' prva il' ne sudjeluje. Dakle, nered, kreativnost i sve skupa što me živcira u malom prostoru. Pozitivna strana je blizina obiteljske kuće, vrta, parka, ali i auta koji je redovito naš saveznik ukoliko nam padne na pamet otići malo dalje. Proljeće, ljeto i dio jeseni - veći dio dana uglavnom provodimo van ovih par obiteljskih kvadrata. 

Znam da je svima reorganizacija prostora rođenjem djeteta nekako među top temama, ali ni muž ni ja se iskreno nismo bavili time. Izbacili smo moju šivaću mašinu, a ubacili dječji krevetić, tako da nisam imala dojam da gubim dio prostora. Nadomjestila sam ga nečim značajnijim. Za razliku od mog muža koji svake godine gubi dio ormara i prepušta ga mojim cipelama i torbama. Jer je moj ormar prepun. 

A kako je rasla medonjica, tako je rastao i njen prostor. Ovaj stan je njena igraonica... iiiii tako se lagano vraćam na medonjicu i njene igračke. Igračke i slagalice koje su joj trenutno zanimljive, a koje su ujedno i poticajne, ne spremam u kutiju - već na policu da budu na dohvat ruke te da ih može češće koristitit. Taj dio sam naučila naknadno. Roditelji vrlo često bacaju igračke u kutije i dijete onda teže pronađe ono što želi ili se jednostavno ne igra s pojednim igračkama, jer vrlo lako zaboravi na njih. Kad su npr. slagalice lijepo posložene na polici, dijete može lakše uzeti, poigrati se, pospremiti i vratiti na mjesto. Uči. I uči i više negoli možete zamisliti. 
Ali stan je igraonica gdje uči i kroz svakodnevne vještine, od pranja suđa, pranja i vješanja prljavog rublja do kuhanja, metenja i usisavanja. I mogu reći da je za jednog dvoipolgodišnjaka naša medonjica vrlo spretna i snalažljiva. Baš kako i treba. 

Stan zove ''moja kućica'' (dok drugi imaju ''kuću'') i ponekad me to frustrira jer imam dojam da žudi za većim prostorom. Ili možda griješim? No, kakogod, kao što sam rekla na početku, prostor je malen ali prepun ljubavi i topline u koju će uskoro doći još jedan medo/medonjica. 

Naša mala kućica, ali ipak naša slobodica.
  

Teta Logopedica

 

Nema komentara:

Objavi komentar