srijeda, 15. siječnja 2014.

Prvi put kod logopeda?

E-mailom sam dobila upite o samom izgledu prvog posjeta logopedu, o tijeku i vremenskom trajanju pojedinih tretmana i slično, pa sam se u ovom postu odlučila baviti pitanjem prvog dolaska k logopedu. 
I da vas odmah utješim, odnosno da ublažim sve one vaše strahove i dvojbe: posjet logopedu nije strašan!
 


Zašto logoped? Vjerojatno ste primjetili da dijete ima nekih teškoća ili odstupanja u govorno jezičnom ili komunikacijskom razvoju, možda vas je stručnjak nekog drugog profila savjetovao o važnosti logopedskog tretmana... kako god, važno je imati neke smjernice, odnosno znati što očekivati tog dana - prvog posjeta logopedu.

Prije negoli uopće krenete put logopedskog kabineta, vrlo je važno objasniti djetetu gdje ide i što može očekivati. Susrela sam se s roditeljima koji su svom djetetu pretjerano opisivali logopedski kabinet te sam naposlijetku i djetetu i roditeljima objašnjavati da to ipak nije igraonica/vrtić i da se upute dane od strane logopeda ipak trebaju poštivati. Roditelji su znali i strašiti, nakon čega sam naučila da svoju garderobu moram upotpuniti šarenijim bojama (kad djeca vide veselu i šareno obučenu tetu - nema šanse da misle kako je sva ta igra, čitanje i pričanje upravo neka procjena). Da ne duljim... djetetu objasnite gdje ide i koga će upoznati - tetu (ili možda stričeka - premda je broj muškaraca u ovom poslu minimalan) s kojom će pričati, možda pročitati neku priču ili slikovnicu, slagati slagalicu, crtati ili čak dobiti priliku da otpjeva pjesmicu koju je naučilo u vrtiću. 

Ne vršite pritisak na dijete, ono će pokazati koliko bude spremno i koliko bude znalo, a na logopedu je da dobivene informacije od strane djeteta interpretira te da procjeni kako mu može pomoći.


Prvi posjet logopedu uglavnom traje oko sat vremena - vremenski period u kojem logoped upozna dijete i njegove teškoće te prikupi potrebne podatke o djetetu. Podatke će dati djetetova pratnja - roditelji/ skrbnici. Mala napomena kad govorim o pratnji: prilikom prvog posjeta logopedu svoju drugu djecu, bake i djedove ostavite kod kuće jer vrlo često odvlače pažnju djeteta, ali i ostalih osoba prisutnih prilikom samog posjeta.

Podatci koje bi logoped mogao zatražiti od vas: prethodni nalazi, obiteljska anamneza  (da li u obitelji postoji netko tko je imao slične teškoće), tijek trudnoće i poroda, tijek psihomotornog razvoja, tijek govorno-jezičnog razvoja (brbljanje, prva riječ, prve rečenice), komunikacija djeteta s okolinom. Kod kuće se pripremite uzimajući u obzir ove smjernice kako biste lakše opisali svoje dijete, njegove teškoće, mogućnosti i potrebe. Ujedno ćete pomoći logopedu da bolje upozna vaše dijete i dobije uvid u njegovo funkcioniranje. 


Kod  djece mlađe dobi, logopedski pregled je usmjeren na igru i korištenje igračaka kako bi se dijete potaknulo na govor. Logoped koristi igračke, slikovnice, priče i razne testove kako bi dobio uvid u djetetov u građu i pokretljivost artikulacijskih organa, izgovor glasova, fond riječi, razvijenost rečenice i komunikaciju.
Kod djece školske dobi usmjeravamo se na vještine čitanja i pisanja te matematičke vještine. 




Ukoliko logoped uoči da sat vremena nije dovoljno te da dijete zahtjeva opsežniju procjenu, doći ćete opet - sve s ciljem dobivanja jasnije slike teškoće/poremećaja.

Nakon mukotrpnog rada (šala mala!) logoped vam daje svoje mišljenje, savjete i upute za daljnji rad: konkretnu logopedsku terapiju, svakodnevni rad kod kuće ili pak daljnju stručnu obradu. 


To je bilo par korisnih informacija o prvom posjetu logopedu. 
Za više informacija kontaktirajte me e-mailom. 

Teta Logopedica 







Nema komentara:

Objavi komentar