ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj


U organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i suorganizaciji Hrvatskog logopedskog društva (HLD) i Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju "Hinko Freund", 22. listopada 2013. godine obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day (ISAD).




 







Cilj Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju je povezivanje zajednica osoba koje mucaju te logopeda i drugih stručnjaka za ovaj poremećaj komunikacije radi zajedničkog djelovanja na osvještavanju i educiranju široke javnosti o mucanju i utjecaju ovog poremećaja na živote pojedinaca.

Važnost obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju prepoznale su mnoge međunarodne organizacije kao što su International Stuttering Association (ISA), International Fluency Association (IFA), European League of Stuttering Associations (ELSA) i American Speech – Hearing Association Division on Fluency Disorders kao i nacionalne organizacija koje mogu pronaći na internet stranici International Stuttering Association ( www.stutterisa.org ).

Ovogodišnji ciljevi Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju u našoj zemlji su: 
- javna promocija rezultata znanstvenih studija i znanstvenih metoda u istraživanjima mucanja. 
- podizanje svjesnosti i obrazovanje stručnjaka (zdravstvenih i odgojno-obrazovnih djelatnika), osoba koje mucaju i njihovih obitelji te šire društvene zajednice o znanstvenom pristupu u edukaciji, prevenciji, dijagnostici i rehabilitaciji mucanja.
 

Međunarodna zajednica osoba koje mucaju i stručnjaka odlučila je da se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju ove godine odvija pod motom “ People who stutter- Supporting each other „ (Osobe koje mucaju podržavaju jedni druge). Kao i proteklih petnaest godina i ovogodišnje obilježavanje ISADa uključuje online konferenciju koja se od 1. do 22. listopada može pronaći na The Stuttering Home Page (www.stutteringhomepage.com).


Program će se realizirati kroz popularno- znanstvena predavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i nizom aktivnosti (predavanja, tribine, radionice) kroz „Kutak za dijagnostiku i rehabilitaciju“ koji će provodili logopedi u cijeloj Hrvatskoj.

Dragi učitelji, liječnici, logopedi, psiholozi, odgajatelji, roditelji i svi zainteresirani - sudjelujte na popularno znanstvenim predavanjima na Medicinskom fakultetu u Splitu, ili nekim od aktivnosti koje provode logopedi i njihovi suradnici u cijeloj Hrvatskoj. Detaljniji program možete pronaći ovdje.



Pozdrav, 
Teta Logopedica







Nema komentara:

Objavi komentar